Historicus

Historicus en Amerikanist

In de media veelgevraagd als duider van onderwerpen gelinkt aan geschiedenis, het koningshuis en ontwikkelingen op internationaal gebied vanuit historisch perspectief.

Bekend van onder meer: Jinek, Beau, Humberto, Renze, RTL Nieuws, Editie NL, NOS, NPO Radio 1, NPO Radio 2, Goedemorgen Nederland, De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Libelle, LINDA., NU.nl en Margriet..


De eerste keer dat ik een foto van een mummie zag in een boek was ik verkocht. Ik kon mij gewoonweg niet voorstellen dat ik keek naar een lichaam van meer dan 5000 jaar oud. En die fascinatie voor alles wat oud is en voor alles wat er in het verleden bestaan heeft, is nooit meer verdwenen.

 


Publieksgeschiedenis

Ik ben een publiekshistoricus, dat betekent dat ik mij vooral bezighoud met het zo toegankelijk mogelijk maken van geschiedenis voor een groot publiek en dat doe ik met al mijn liefde, enthousiasme en toewijding voornamelijk op televisie en op Instagram. Tegelijkertijd houd ik mij in dat kader ook bezig met het vraagstuk hoe mensen in het dagelijks leven omgaan met geschiedenis.

 

Binnen dat terrein focus ik me kortweg op alle geschiedenis die gelinkt is aan, jawel, ellende. Denk aan oorlogen, massa- of seriemoord, genocide, piraterij, fascisme, crises, rampen en (de omgang met) de dood.  Klinkt grimmig, maar dit soort zware thema's fascineert de mens over het algemeen het meest. Ik zie het als mijn taak om een soort mediator te zijn tussen die verschrikkelijke gebeurtenissen in het verleden en de manier waarop wij met z'n allen besluiten om daarmee om te gaan. Want vaak zijn we het over één ding met elkaar eens: dat we deze geschiedenis, hoe gruwelijk ook, moeten blijven vertellen aan de volgende generatie.


Koningshuizen

Het bekendst ben ik in de media echter als koningshuiskenner. Wellicht een beetje een gekke sprong, van misère naar prinsen en prinsessen, maar mijn fascinatie voor koningshuizen komt voort uit het jarenlange bestuderen van allerlei oorlogen en de rol van de hoogste elite daarin. Dat maakt dat ik specialistische kennis heb over de geschiedenis van onze Europese vorstenhuizen en over die van de Britten in het bijzonder. Wie mij op televisie ziet, merkt direct dat ik me amper uitlaat over jurkjes en hoedjes, maar des te meer over het functioneren en de rol van hedendaagse koningshuizen.

 

De Verenigde Staten

Naast historicus ben ik ook amerikanist, met een specialisatie in moderne Amerikaanse geschiedenis. Ook woonde ik tweemaal in de Verenigde Staten. De eerste keer om te studeren aan de University of Virginia, de tweede keer om aan de slag te gaan op de NOS-redactie in Washington. De Verenigde Staten zijn de bakermat van mijn specialisatie in de publieksgeschiedenis en ik heb dan ook gedegen kennis over het verleden en de cultuur van dit fascinerende land. Of het nu gaat om Donald Trump, Jim Crow, Michael Jackson, Meghan Markle of Abraham Lincoln.

 

De Holocaust

Hoewel het mummies waren die mijn passie voor het vak aanwakkerden, heb ik mij op academisch gebied altijd het meest beziggehouden met de grootste ramp uit de moderne geschiedenis: de holocaust. Ik ben o.a. als reisleider van historische reizen tientallen keren in concentratiekampen geweest, van Auschwitz tot Majdanek en Tersienstadt. Voor mijn afstuderen deed ik onderzoek naar 'dark tourism' (het afreizen naar plaatsen waar rampen hebben plaatsgevonden) en hoe dat toekomstbestendig te maken. Ik focuste me daarbij voornamelijk op het Anne Frank Huis. Op Instagram sta ik bekend over het veelvuldig delen van en het vertellen over Stolpersteine.

 

En... de rest

Alles is geschiedenis. Dat maakt mijn vakgebied zo complex én geweldig. Ik ben gelukkig als ik me mag vastbijten in het verleden, om het vervolgens te mogen delen met een ieder die daar oren naar heeft. Of het nu gaat om Toetanchamon, het fascistische Italië, de eerste feministische golf of de oprichting van de VOC.

Try me!

 

Niet alleen voor op televisie, maar ook voor historische rondreizen, lezingen en presentaties, tentoonstellingen, schoolboeken en andere situaties waarbij ik als publiekshistoricus van dienst kan zijn.

Interesse? Zie contact.