Over mij

Historicus, amerikanist, journalist en voice-over in de media.


Ik werd geboren in Arnhem, als jongste uit een gezin van drie en nee, niet als zusje van Roy Donders ;-) Is dat ook weer opgelost.

Na het afronden van het gymnasium in Arnhem vertrok ik voor een tijd naar Parijs om mijn Frans te verbeteren, waarna ik de studie American Studies startte aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met een propedeuse op zak verhuisde ik naar Amsterdam voor een acteeropleiding aan Theaterschool De Trap. Pas daarna ben ik gestart met de BA Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Na het behalen van mijn propedeuse koos ik voor een specialisatietraject in de Amerikaanse geschiedenis. In het kader daarvan vertrok ik in mijn derde studiejaar naar de University of Virginia in Charlottesville (USA), waar ik als bachelorstudent mastervakken volgde binnen de specialisatie Genocide Studies en American History and the Media. In de Verenigde Staten kwam ik in aanraking met Public History, waarbij de alledaagse omgang met geschiedenis wordt bestudeerd. Ik was op slag verliefd en wist vanaf dat moment dat ik voortaan letterlijk geschiedenis wilde gaan schrijven voor het grote publiek. 

Bij terugkomst in Europa vertrok ik naar Rome, om de opgedane kennis over Public History in de praktijk te brengen door de omgang met Romeins en fascistisch erfgoed te onderzoeken aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome. Daarna startte ik twee masterstudies aan de Universiteit in Amsterdam: Publieksgeschiedenis en de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen. Ik liep stage bij VPRO's Andere Tijden, deed een bestuursjaar bij een vereniging en vertrok wederom naar Rome, ditmaal voor onderzoek naar de oprichting van een Italiaans holocaustmuseum. Tijdens mijn masterstudies specialiseerde ik me verder in de omgang met duistere geschiedenis en tegen het einde van mijn studie mocht ik een paar maanden meelopen op de redactie van NOS in Washington DC.

In mijn vrije tijd reis ik graag en veel - een tijdje zelfs als historisch reisleider. Daarnaast geef ik toneelles op mijn oude middelbare school, luister ik constant naar oude country (en dan vooral naar Johnny Cash) en was ik 17 jaar mantelzorger voor mijn vader. Ondanks dat ik op vele plekken in binnen- en buitenland gewoond heb, identificeer ik mijzelf bovenal als... Arnhemse.

Meer over mij weten? Volg me dan op Instagram.